Начало / Uncategorized / Св. Колумба, просветител на Шотландия

Св. Колумба, просветител на Шотландия

На 9 юни Православната църква чества празника на св. Колумба, просветител на Шотландия. 

В житието на св. Колумба, написано от св. Адомнан се казва, че той е роден на 7 декември 521 г. (през тази година се изпълват 1500 г. от рождението на светеца). Той е роден в Тирконел (днес графство Донегал), северна Ирландия. Учил се при светите Финнян Мовилски и Финиан Клонардски. Около 551 г. е ръкоположен за свещеник. Той основава църква в гр. Дери и в Дъроу. 

Заедно със своите дванадесет ученика св. Колумба основава манастир на о. Йона около 563 г. Там той създава своеобразен център на книжовност и духовност, като в манастира се учат много хора. Житието на светеца разказва, че той извършвал и множество чудеса, проповядвайки усилено на пиктите. Като игумен на манастира той прекарва по-голямата част от живота си в Шотландия, но от време на време пътува до Ирландия по важни въпроси. В манастира светецът постоянно се молел, четял, преписвал ръкописи, преподавал и се трудел заедно с всички монаси. Въпреки че бил игумен той извършвал и тежка работа на полето. Носел тежки чували със зърно от нивите и донасял брашно от мелницата в кухнята на манастира. Неговият подвижнически живот бил толкова строг, че мнозина се възхищавали на светеца. Св. Колумба спазвал и строг пост, като прекарвал нощите в молитва, спял на гола скала и имал камък за възлаглавница (тази възлавница се пази и до днес в манастира Йона). 

Според оцелелите до наши дни данни, св. Колумба особено обичал да изпълнява правилата на св. Василий Велики и четял редовно поученията на св. Йоан Касиан. Освен на манастира Йона св. Колумба бил духовен ръководител и на множество скитове, разположени по западното крайбрейжие на Шотландия. Според едно от житията на светеца, той построил множество църкви и благословил над 300 кладенеца, кръстил и изгонил демони от стотици хора. 

Като автор и химнописец св. Колумба е известен и с написването на коментари за Библията, молитви, химни и стихотворения. Най-забележителният труд на светеца обаче е т.н. “Cathach of Columba”, което пердставлява копие на Евангелието, създадено от светеца през 561 г. Това именно е и най-ранният ирландски ръкопис от този вид, като той се пази в Кралската ирландска академия в Дъблин. 

Мисията на св. Колубма сред пиктите е забележителна. Езическите жреци на пиктите, извистни като друиди, въпреки опитите си не могли да наврадетя на светеца. Много пикти открили истинската вяра и благодарение на св. Колумба и на монасите от манастира Йона били кръстени. Дори самият крал на пиктите Бруд се кръстил и приел Христовата вяра.

Св. Колумба се преставя пред Бога на 9 юни 597 г. и е погребан в манастира, в който и служи почти цял живот. Мощите на светеца обаче не остават в манастира и през 859 г. те са разделени, като една част е изпратена в Шотландия, а друга в Ирландия. Днес мощите на св. Колумба се пазят в Даунпатрик, където са мощите и на св. Патрик и на св. Бригита

След кончината на св. Колумба манастирът Йона пръдолжава да създава множество светци, игумени и йерарси на Църквата. Манастирът се превръща в ядро за разпространение и център на аскетически практики и подвижнически живот, култура и образование. Множество манастири, по модела на Йона, са били построени в Шотландия, Англия и континентална Европа. 

От XX в. започва и възраждането на почитанието на светеца сред православните християни. През годините са създадени множество православни икони на светеца, пълна богослужебна прослава, която е преведена на английски, и френски езици. Две православни енории носят името на светеца, както и един манастир (на Румънската църква), намиращ се в САЩ. Православни общности, носещи името на светеца има във Великобритания и Ирландия, които са в диоцеза на Вселенската и Антиохийската патриаршии. 

През 2017 г. археолози обявиха, че са открили килията на св. Колумба, като за целта бе използвано радиовъглеродно датиране. Според учените откритата килия е скрипторият, където светецът е преписвал своите ръкописи, молил се е и е пребивавал по-голямата част от деня

Автор: Ангел Карадаков 

Източници: orthochristian.combritannica.com

web.archive.orgoca.orgbbc.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...