Начало / Uncategorized / Предстои тържествено честване на празника на св. апостоли Петър и Павел в Гърция

Предстои тържествено честване на празника на св. апостоли Петър и Павел в Гърция

И тази година Гръцкаца църква тържествено ще отбележи празника на светите апостоли Петър и Павел, като са подготвени редица мероприятия във връзка с празника. 

Тържествата започнаха на 4 юни във Верия, където през целия месец юни са предвидени различни събития, насочващи внимание към делото на св. ап. Павел, който проповядвал по тези земи.

Тържества в Атина

На своето заседание от 12 май Постоянният Св. Синод на Гръцката църква определи програмата на празничните събития за честване на празника на светите първовърховни апостоли. 

На 28 юни от 19 часа в храм „Св. Павел“ в Атина ще бъде отслужена тържествена вечерня, която ще бъде предстоявана от митрополита на Неа Йония Гавриил.

На 29 юни в същия храм ще бъде отслужена Божествена св. литургия от Атинския архиепископ Йероним, който ще бъде в съслужение с митрополити на Гръцката църква. 

В Коринт

В Коринт тържествата ще бъдат водени от местния митрополит на Закинтос Дионисий, като на 8 юни той се срещна с местните власти, за да обсъдят начините, по които тъжествата да бъдат организирани. На 28 юни ще бъде отслужена тържествена вечерня в катедралата на св. ап. Павел в Коринт. 

Във Верия

Едни от най-големите тържества в Гърция по повод празника на св. ап. Петър и Павел са в митрополията на Верия, Науса и Кампания. Всяка година там се организират редица културни и духовни събития, като в предишните години тържествата бяха с участието на представители и на другите Поместни православни църкви. 

Много от предвидените събития се провеждат в онлайн формат, като се излъчват на живо в YouTube и Facebook. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...