Начало / Uncategorized / Откриват нов православен храм в Странджа планина

Откриват нов православен храм в Странджа планина

Православен храм ще бъде тържествено открит в странджанското село Евренозово.  Събитието ще е в края на месеца, съобщава в-к Труд.

На 26- ти юни, Агатополският епископ Йеротей  ще освети новопостроената църква, а после ще бъде раздаден курбан на всички местни хора и гости, които присъстват на откриването. Храмът ще носи името „Света Троица“.  

„Първата копка бе направена през 2014- та година, с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. На Благовещение, следващата година – 2015-та, градежът на храма започна“, разказа кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

Така, в село Евренозово, което досега бе единственото в Странджа планина без църква, ще се чуе камбанен звън след броени дни, коментират радостно местните хора.

Историята на църквата започва през 1929 година, когато е построена с дарения и доброволен труд от цялото село. По празници тук се стичали хора от околните села, но след 1944-та година Евренозово обезлюдява, защото повечето от жителите му се преместват в града, така запада и малката църква. През 1956-та година по предписание на община Малко Търново е съборена и от тогава Евренозово е без храм. 

Църквата бе вдигната отново с много труд, с много дарители, преминахме през много трудности, но вече е готова и ще бъде осветена, каза още кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

За Ангел Карадаков

Виж още

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във ...