Начало / Uncategorized / Министерство на културата отпусна близо 40 000 лв. за реставрацията на манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси

Министерство на културата отпусна близо 40 000 лв. за реставрацията на манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси

Министерството на културата отпуска близо 370 000 лева за разкопки и реставрация във Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Сред подпомогнатите е и църквата с чудотворната икона към манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси. Манастирът ще получи сумата от 39 066 лв. за реставрация на стенописи в олтара.

Манастирът се намира в северозападния край на едноименното селище. Вероятно и той има средновековен произход поради бли­зостта на старата крепост и римски път. Над входа от изток е изградена след Освобождението камбанария. Съществува и надпис за обновяването му през 1836г. През първите векове на робството запустява, а църквата се ползва като енорийски храм. От това време е чудотворната икона „Богородица Троеръка“ със сре­бърен нимб. Църквата е ниска, еднокорабна, едноапсидна сграда с две преддверия и от север със сравнително голям параклис „Св. Троица“. Обновена е през 1680г. В 1716 г. са построени нови жилищни и стопански сгради от троянския монах Данаил, игумен на мъжкия манастир. Той бил опустошен при нападението на Арбанаси от Кърджалиите през 1798 г., а по-късно възстановен и превърнат в женски, какъвто е и днес.

Стенописите в наоса са правени от неизвестни майстори около 1600 г. Фреските в женското отделение са от 1603 г. Над входа на параклиса четем надпис на църковнославянски с имената на зографите даскал Коста, Цоню и Герге /Георги/ и годината 1704, когато е станало изписването му. Има икони от тревненския живо­писец Захарий Цанюв и сина му Цаню Захариев.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...