Начало / Uncategorized / Министерство на културата отпусна близо 40 000 лв. за реставрацията на манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси

Министерство на културата отпусна близо 40 000 лв. за реставрацията на манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси

Министерството на културата отпуска близо 370 000 лева за разкопки и реставрация във Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Сред подпомогнатите е и църквата с чудотворната икона към манастира „Св. Успение Богородично” в Арбанаси. Манастирът ще получи сумата от 39 066 лв. за реставрация на стенописи в олтара.

Манастирът се намира в северозападния край на едноименното селище. Вероятно и той има средновековен произход поради бли­зостта на старата крепост и римски път. Над входа от изток е изградена след Освобождението камбанария. Съществува и надпис за обновяването му през 1836г. През първите векове на робството запустява, а църквата се ползва като енорийски храм. От това време е чудотворната икона „Богородица Троеръка“ със сре­бърен нимб. Църквата е ниска, еднокорабна, едноапсидна сграда с две преддверия и от север със сравнително голям параклис „Св. Троица“. Обновена е през 1680г. В 1716 г. са построени нови жилищни и стопански сгради от троянския монах Данаил, игумен на мъжкия манастир. Той бил опустошен при нападението на Арбанаси от Кърджалиите през 1798 г., а по-късно възстановен и превърнат в женски, какъвто е и днес.

Стенописите в наоса са правени от неизвестни майстори около 1600 г. Фреските в женското отделение са от 1603 г. Над входа на параклиса четем надпис на църковнославянски с имената на зографите даскал Коста, Цоню и Герге /Георги/ и годината 1704, когато е станало изписването му. Има икони от тревненския живо­писец Захарий Цанюв и сина му Цаню Захариев.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ако ще вървим, нека е до край

„Ние идем отдалече“[1] – така казват тайнствените източни мъдреци, дошли да се поклонят, според евангелския ...