Начало / Uncategorized / Румънска епархия създава къщи за изоставени или осиротели деца

Румънска епархия създава къщи за изоставени или осиротели деца

Епархията на Орадя на Румънската православна църква е започнала инициатива по построяването на нови жилища за изоставени или осиротели деца, съобщава orthochristian.com.

През април т.г. бяха открити две нови къщи от епископ Софроний. Строежът на нови жилища е част от по-голям проект, който цели деинституциализация на децата в Църквата. Целта е в новите жилища децата да бъдат така възпитавани и отглеждани, че да се предотврати тяхната социална маргинализация. На тях ще им бъде предоставена подкрепа в духовното и психико-емоционално развитие и подкрепа за социална интеграция. 

Епархията има за цел да осигури пет къщи от семеен тип, като в най-новата къща има място за 12 деца. На 1 юни т.г. епископ Софроний поздрави всички участници в изграждането на къщите. На най-новата построена къща той подари и икона на Пресвета Богородица, която да закриля обитателите й. 

Енориите, в които се намират построените къщи ще поемат издръжката и подпомагането на децата и ще бъдат закупени пет микробуса за превоз на децата, които ще струват над 50 000 евро. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...