Начало / Uncategorized / Грузинските църковни песнопения са обявени за обект на нематериалното културно наследство

Грузинските църковни песнопения са обявени за обект на нематериалното културно наследство

Грузинската православна църква притежава свой собствен стил на църковно пеене, който е уникален в целия православен свят. Сега особените песнопения са признати за незаличима част от грузинската и световната култура, съобщава orthochristian.com

На 1 юни Грузинският държавен фолклорен център  обяви, че „грузинската църковна музика е добавена към списъка на нематериалното културно наследство“, с решение на премиера на страната Иракли Гарибашвили, инициирано от Фолклорния център. 

„Грузинските песнопения заедно с полифоничната музика са признати за един от големите символи, описващи националната идентичност на грузинския народ. Това е уникална традиция, съдържаща смесването на националния полифоничен стил и принципите на християнството“, пишат от центъра. Премиерът на страната пък изтъква, че грузинските песнопения са един от основните симноли на националната идентичност и в същото време едно от най-големите културни постижения на човечеството. 

Много изследователи и музиковеди смятат, че Грузия е една от първите страни, в които се развива многогласната църковна музика, достигайки своя пик на развитие през X и XI в. 

Предлагаме ви да чуете две грузински песнопения. 

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...