Начало / Uncategorized / Банско посрещна копие на Чудотворната икона „Св. Богородица – Акатистна“

Банско посрещна копие на Чудотворната икона „Св. Богородица – Акатистна“

Копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна бе посрещнато в Банско от стотици миряни. Светинята е изработена в Зографския манастир в Света гора, където се намира и оригиналът на чудотворната икона.

Тя е покрита със злато и сребро, а по нея са работили и бижутери от Атина. Тя е символ на обединяващата сила на местните хора, защото сумата за изработването ѝ е събирана с думите „по-добре хиляда човека да дарят по един лев, отколкото един да дари хиляда”.

„Кой повече, кой по-малко, кой колкото има възможност  – тази чудотворна икона вече е факт“, каза отец Георги Касапинов пред телевизия България On Air.

Иконата бе донесена лично от игумена на Зографския манастир. Светинята е осветена в манастира в Атон, а в продължение на двадесет дни е била в непосредствена близост до оригиналната икона на Пресветата Майка.

Днес Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави празничната св. Литургия, като бе в съслужение с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, йером. Никодим, йером. Константин, игумен на манастира „Св. вмчк Пантелеймон“, Варненска и Великопреславска епархия, храмовото духовенство, свещеници от епархията и дякони, съобщава Официалният сайт на Св. Синод.

Молитвено участие в тайнството Евхаристия взе и игуменът на Зографския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“ схиархим. Амвросий.

„В радостните дни между Пасха и Петдесетница, в средата на този празничен и радостен период от годината, Господ ни удостои с една голяма радост – да имаме при нас една от чудотворните икони на Божията Майка, чрез копието, което бе направено и донесено тези дни в епархията ни… Господ Иисус Христос ни каза, че е с нас през всички дни до свършека на света и е давал множество свидетелства за това. Чудесата, които винаги са съпътствали живота на Църквата, на вярващия народ, са едно от най-ясните свидетелства и изрази на това, че Господ е винаги с нас, но и че имаме застъпници, молитвеници и помощници, които Той ни дарува. Най-напред това е Неговата Пречиста Майка – Пресвета Богородица и всички светии, които Той е прославил. Знайни и незнайни, но угодили на Бога със своя подвиг на вярата, със своя благочестив живот, с претърпените изпитания и дори мъченичество до край, защото Господ обещава на онези, които претърпят до край, носейки кръста си, да бъдат спасени“, каза в своето слово митрополит Серафим.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...