Начало / Uncategorized / 53 380 лв. за възстановяването на Метоха край Асеновград отпускат от Министерството на културата

53 380 лв. за възстановяването на Метоха край Асеновград отпускат от Министерството на културата

Министерството на културата обяви резултатите от проведената Сесия за извършване на специализирани консервационно – реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

Проектиране на консервационно-реставрационните работи (КРР), основен ремонт, реконструкция и възстановяване на обекта от национално и художествено значение, включващ Метох „Св. Георги“, църква „Св. Георги“, камбанария на църквата, магерница и стопански сгради, са дейностите, за които се отпускат 53 380 лв.

Припомняме, че миналата година за проучване и проектиране на консервацията и реставрацията на обекта беше одобрено и искането за целева финансова подкрепа от 43 440 лв.

Средствата се отпускат по искане на Величкия епископ Сионий – игумен на Бачковската света обител, пише в списъка на одобрените за финансиране заявления за целева финансова подкрепа за консервационно-реставрационни работи по недвижими културни ценности през 2021 г. в рамките на средствата, предвидени по бюджетна програма: „Опазване на недвижимото културно наследство“.

Източник: tvsatcom.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...