Начало / Uncategorized / Св. Герман, епископ Парижки

Св. Герман, епископ Парижки

На 28 май Православната църква чества паметта на св. Герман, епископ Парижки. 

Св. Герман е роден близо до град Отун (Аутун), Галия през 496 г. Родителите му се казвали Елевтерий и Евсевия. Докато е още малък той се учил при своя братовчед свещеника Скапилион. В житието на светеца се разказва, че той бил особено усърден по отношение на богослужебния живот и редовно посещавал утринните богослужения.

През 530 г. той бил ръкоположен за свещеник на 34-годишна възраст от епископа на Отун Агрипин. След това бил назначен за игумен на манастира „Св. Симфориан“ в същия град. Като игумен той се отличавал със строг монашески живот и с голяма милосърдна дейност. След това бил определен за епископ на град Париж, като наследил на трона предишния епископ Евсевий. Това става около 536 г. Според житието на светеца той бил неуморен и смел в своите усилия да прекрати междуособните борби и да ограничи порочността на френските крале, въпреки че не успява да промени техния живот в голяма степен. 

Св. Герман активно участва в някои от Поместните събори в Галия, като например в Третия и Четвъртия събор в Париж, състояли се през 557 и 573 г. Участва и във Втория събор в Тур през 566 г. 

Житието разказва още, че св. Радегунд (паметта й се чества на 13 август) го моли за защита от жестокия си съпруг крал Хлотар I (от рода на Меровингите). 

Св. Герман не само, че проповядвал на своя народ, но извършил и множество чудеса. С молитва епископът изцелявал осакатените, болните и мъчените от нечисти духове. Славата му на чудотворец се разпространила из цялата тамошна страна и всеки предмет, който той благославял хората изпращали на болни и страдащи и те се изцелявали. Милостинята той никога не забравял и помагал на всички. Ако имал възможност съдействал дори и на затворниците, както и за освобождаването на робите, незевасимо от тяхната националност. Той насърчавал почитта към местните светии, а също така се стараел за благоукрасяването на богослужението. 

На агиографите св. Герман е известен и като литургист. Той написва свое последование на Божествената литургия, известна още като Галска литургия, използвана в земите на Галия (днешна Франция) преди въвеждането на римския обряд от времето на Карл Велики и папа Адриан I. За първоначалния произход да този тип литургия се смята, че е заимствана от Марковата литургия, служена в Алексадрия или от литургията на св. Йоан, служена в Британия. В допълнение трябва да кажем, че днес този чин на св. Литургия е отслужван в някои православни енории във Франция, част от Сръбската православна църква, Руската православна църква зад граница и Румънската православна църква. 

Св. Герман основава манастир в Париж известен днес като Saint – Germain – des-Prés. Светецът се преставя пред Бога на 28 май 576 г. Погребан е в параклиса „Св. Симфориен“ в предверието на църквата „Св. Винсент“. През 754 г. светите му мощи са пренесени във вътрешната част на храма. Тогава именно става и преименуването на църквата на името на св. Герман. 

Автор: Ангел Карадаков

Източници: oca.orgorthodoxwiki.orgbritannica.compravoslavie.ruwestern-saints.livejournal.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...