Начало / Uncategorized / Открит урок по „Религия – Православие“ в детска градина „Вечерница“ в Благоевград

Открит урок по „Религия – Православие“ в детска градина „Вечерница“ в Благоевград

На 27 май 2021 г. любознателните деца от трета „Б“ група „Вечерница“ в Благоевград посрещнаха специални гости: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, г-жа Пролет Трифонова – заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности и г-жа Атанаска Ковачева, главен експерт отдел „Култура“ към Община Благоевград. Поводът на посещението бе открит урок по „Религия-Православие“, който се провежда за първи път в Благоевградска детска градина.

Децата, по желание на своите родители, изучават предмета „Религия-Православие“ според възможността дадена от Министерството на образованието и науката и с разрешението на г-жа Низамова, директор на детската градината. Подготвени от екипа педагози – г-жа Христина Маркова, г-жа Маскръчка и учителя по Религия – г-жа Кючукова, децата демонстрираха знания за християнските празници – Рождество Христово и Възкресение Христово, за светците – св. Петка, св. Йоан Рилски Чудотворец, св. Димитър, св. Георги и други.
Урокът започна с молитвата „Отче наш“, продължи с песни и стихотворения и историята на малко таралежче, което има добро сърце и с радост и старание приготвя най-вкусния хляб в своята малка фурничка. Основна нишка на урока са християнските добродетели, които децата изучават и въплъщават в постъпките си. „Надяваме се да запалим в душите на децата искрата, която да подържа огъня на любовта към родителите, Отечеството, Църквата и Бога – каза г-жа Кючукова.

В края на урока Митрополит Серафим връчи сертификат за завършена първа година с изучаване на „Религия-Православие“ на всяко дете, както и детска книжка „Свето Евангелие за деца“. В обръщението си към децата той отбеляза, че вярата е като маята в тестото, което главния герой на урока подготвя. Така, както маята заквасва цялото тесто, така и вярата се умножава в човешкото сърце, когато се полагат грижи и се придобиват знания.

По информация на Православния информационен център към Неврокопска митрополия, Благоевград

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...