Начало / Uncategorized / Първа копка на храм „Св. пророк Илия” в село Изгрев

Първа копка на храм „Св. пророк Илия” в село Изгрев

Великотърновският митрополит Григорий освети основите, направи първа копка и благослови построяването на храм „ Св. пророк Илия” в село Изгрев днес.

„Хората трябва да имат молитвен дом в тези времена, дом за утеха, за вяра и защита, докато големият храм „Св. Прокопий” бъде възстановен“, подчерта митрополит Григорий и благослови всички допринесли това да се случи. 

Църквата „Св. Прокопий” в с. Изгрев е културен паметник с местно значение във великотърновска епархия и се очаква възстановяването му.

Кметът на Община Левски – Любка Александрова, произнесе името на новият храм „Св. пророк Илия”, като с това изрази желанието на хората в селото, новият молитвен дом да носи това име. В молитвеното последование отслужено от митрополит Григорий за полагане на основите на новия храм молитевно участваха: кметът на общината Любка Александрова, кметът на селото Маргарит Иларионов и архиерейският наместник и духовен надзорник на епархията, отец Руслан.

Община Левски финансира с 30 хил. лв. стартирането на строежа на храм „ Св. пророк Илия”. 

На многая лета, прозвучаха пожеланията, с Божията помощ, помощта на Великотърновска епархия, Община Левски и всички строители, помощници и дарители.

По информация на: Община Левски

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...