Начало / Uncategorized / Осветиха параклиса „Св. св. Кирил и Методий“ в сърцето на Асеновград

Осветиха параклиса „Св. св. Кирил и Методий“ в сърцето на Асеновград

На празника Преполовение бе осветен най-новия параклис в Асеновград, носещ името на светите Кирил и Методий.

Параклисът се намира до реката, срещу паметника на цар Иван Асен II. На събитието присъстваха десетки асеновградчани, гости на града, общественици, военни и духовници, като освещаването бе извършено от Старозагорския митрополит Киприан и Знеполския епископ Арсений. 

„Градът ни е известен с това, че на територията на общината, както я наричат и хората – Богоспасяема – има много църкви и параклиси.

Този нов храм е създаден основно с дарения от наши съграждани.

Изключително красива архитектура, дори прилича на църквата при Асеновата крепост. Това напомня на всички наши съграждани и особено на гостите на Асеновград, че съществува приемственост през вековете. Сградата е нова и когато влезе човек, усещането е сякаш си в ново жилище. Именно хората, които влизаме вътре, ще създадем духовността на това Божие пространство“, каза пред присъстващите кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

През миналата година на празника на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, в новопостроения параклис в града бяха закупени и монтирани четири църковни камбани. На някои от тях са изобразени образите на светите братя Кирил и Методий. 

Снимка: asenovgrad.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...