Начало / Uncategorized / Православни с молитва срещу изригването на вулкан в Конго

Православни с молитва срещу изригването на вулкан в Конго

Районът на град Гома в Конго е под опасност от изригването на местен вулкан. Православните, които населяват гарада и района са започнали отслужването на молебени към Бога за успокояването на вулкана, съобщава orthodoxianewsagency.gr

В социалните мрежи от епархията на Гома призовават вярващите да усилят своята молитва, защото след годините на несигурност и размирици, изригването на вулкана ще доведе региона до още по-големи икономически и социлани проблеми. 

„Епархията ни изпитва трудности предвид природния феномен, на който сме свидетели от събота. Вулканът в Гома изригна. Помолете се… Христос воскресе, братя и сестри“, се казва в съобщението на епархията. 

Вулканът Нямулагира изригна около 19.00 ч. местно време в събота, съобщи Оноре Чираба, вулканолог в Бюрото за наблюдение на вулкани в Гома. Изригването предизвика объркване и страх, след като губернаторът каза, че е изригнал вулканът Пиирагонго. Последното му изригване през 2002 г. отне живота на стотици местни жители и покри пистите на летището с лава. Чираба каза, че лавата от вулкана Нямулагира обикновено се стича към националния парк „Вирунга“, а не към Гома. 

Изригването на вулкана Нирагонго в източната част на Демократична република Конго е спряло вчера сутринта, съобщават световните агенции. Разположеният в подножието му град Гома с население от над 1,5 милиона души не е пострадал. Жителите са започнали да се връщат по домовете си. Властите оценяват щетите. Застинала на 17 км от Гома лава е прекъснала голямо шосе. Пострадали са предградията на града близо до североизточния склон на вулкана, висок 3470 метра. Няколко десетки къщи са разрушени. 

При едно от най-големите изригвания на Нирагонго, през 1977 г., загинаха над 600 души. Поради химическия си състав лавата му е свръхтечна и може да се спуска от склоновете на високия 3470 метра вулкан със скорост до 96 км в час.

Снимка: news.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Дебрецен

В библиотека „Петер Мелиус Юхас“ – във втория по големина унгарски град – Дебрецен, беше ...