Начало / Uncategorized / Десетки кръстени в Православната вяра в Уганда през време на Великия пост

Десетки кръстени в Православната вяра в Уганда през време на Великия пост

Православната църква в Уганда (Александрийска патриаршия) традиционно извършва кръщения над подготвящите се за приемане на Православната вяра всяка събота по време на Великия пост, след отслужването на Валисиева св. Литургия, съобщава orthochristian.com.

През тази година повече от 50 души бяха кръстени в две от енориите в страната. На Велика събота (1 май) Негово Високопреосвещенество митрополитът на Кампала и цяла Уганда Йона извършил кръщение на 30 души в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“ в Намунгуна. 

„Беше радостен момент за всички кръстени, когато след тайнството Миропомазание приеха Св. Причастие, което е Тялото и Кръвта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, който умря на кръста и възкръсна на третия ден, изкупвайки от греха ялото човечество“, пиша сайтът на православната митрополия в Уганда. 

Митрополит Йона насърчил кръстените и техните възприемници да се пазят от греха и да усилват своята вяра в Бога. Двадесет и пет души пък били кръстени от о. Йоан Кибуука в храма „Преображение Господне“ в Дегея. 

През 2019 г. бе извършено кръщение на 75 души в Уганда (тук), а през октомври същата година на още 60 души (тук). 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...