Начало / Uncategorized / Как е отбелязан празникът на светите братя Кирил и Методий в София преди 90 години?

Как е отбелязан празникът на светите братя Кирил и Методий в София преди 90 години?

Всяка година празникът 24 май бива тържествено отбелязван в цялата страна, та дори и в българските общини в чужбина. Денят на българската просвета и култура и славянска писменост от десетилетия е един от най-радостните в празничния календар на българина. 

Как обаче празникът на просветата е отбелязан (до 1968 г. църковният празник на св. братя Кирил Методий и светският празник са били отбелязвани на един и същи ден бел. ред.) преди 90 години в столицата? Годината е 1931, а за честването на този ден четем в бр. 8 на списанието на Софийска митрополия „Народен страж“. Ето какво пише и в дописката от преди деведесет години:

„Денят на св. Кирил и Методий в столицата се отпразнува при голямо въодушевление. Н. В. Преосвещенство св. Софийският митрополит Стефан заедно с многобройно духовенство извърши божествена служба в храма „Св. Александър Невски“, в олтара на св. равноапостоли. Към 10 ч. преди обед вече бяха заели определените си места всички питомци на столичните училища: основни училища, прогимназии, гимназии и пр. В специално построена арка бяха някои от министрите, цивилната и военната свита на Н. В. Царя, столичният кмет г. Вазов, генерал Соларов, всички висши чиновници при министерствата и Св. Синод и други. Н. В. Преосвещенство извърши водосвет с молебен. Божествената служба се предаваше далеч чрез четири високоговорители и по тоя начин се чуваха църковните песнопения по целия площад.

Преди да започне величествената манифестация, големият хор на Тумангелов изпя Шуми Марица и химнът на св. Кирил и Методий. Манифестацията продългжи до късно. Направи силно впечатление бодростта на учениците, а така също и музиките на различните прогимназии, гимназии и средни училища. Подир обед имаше забави във всички училища. Министър Ал. Цанков е посетил повечето от столичните училища още същия ден, говорил е с учителите и е благодарил за показаната дисциплина и ред.

Същия ден беше и храмовият празник на столичната църква „Св. Кирил и Методий“. По тоя случай Н. В. Преосвещенство св. Софийският митрополит Стефан извърши срещу празника вечерня с петохлебие и говори подходна реч. На самия празник божествената литургия извърши Н. Преосвешество еп. Борис, ректор на Софийската духовна семинария (впоследствие Неврокопски митрополит бел. ред.)“.

В публикацията от „Църковен вестник“ от 30 май същата година, четем, че хорът изпял химна на светите братя наброявал повече от 400 души. 

Трябва да отбележим, че през тази година се отбелязват и 170 години от започване на честването на този празник. Съвременните историци смятат,  че за първи път празникът е отбелязан на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. Тогава се организира празник на светите Кирил и Методий – създатели на глаголицата. 

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...