Начало / Uncategorized / Тържествено завърши детският конкурс на Св. Синод – „Възкресение Христово“

Тържествено завърши детският конкурс на Св. Синод – „Възкресение Христово“

За осма поредна година се състоя националният конкурс на Св. Синод „Възкресение Христово“, като най-тържествената част, от който е отслужването на празничната св. Литургия и награждаването на победителите, съобщи Официалният сайт на Св. Синод.

В тазгодишния конкурс се включиха хиляди деца от цяла България и чужбина. Заради пандемичната обстановка в страната през 2020 г. не бе възможно извършването на награждаването и рецитала на наградените творби. Тази година обаче обстановката позволи нормалното провеждане на тържествения финал.

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави празничната св. Литругия, а заедно с него съслужиха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Александър Георгиев, ставр. ик. Захарий Дечев, свещ. Гавриил Николов, протодякон Иван Петков и дякони.

Обстановката в храма бе особено радостна, защото бяха дошли десетки деца от столицата и от страната, за да получат своите награди.

В края на богослужението Ловчанският митрополит преподаде благословението на предстоятеля на Българската православна църква патриарх Неофит и благодари на всички участници, положили неимоверни усилия с участието си в Националния конкурс.

„Целта за създаването на този конкурс бе да дадем възможност на децата духовно да растат, като силни, искрени и чисти хора. Работейки върху темата за Възкресението Христово те мислят и разсъждават за най-великия празник. Рисувайки Възкръсналия Господ или пишейки съчинение, това ги духовно обновява – дава им сила. Желанието за създаването на този конкурс бе възможността децата ни да растат нравствени и вярващи, да им помогнем да бъдат здрави и духом, и телом… Нашият конкурс е най-големият детски конкурс, дават се най-големите награди“, каза в словото си митрополит Гавриил.

Изпято бе многолетие, а след това всички участници получиха своите награди. След тържествения финал се състоя и концерт-рецитал в сградата на неделното училище при храм „Св. св. Кирил и Методий“, където някои от участниците представиха своите творби. Открита бе и изложбата на наградените рисунки и фотографии, участващи в конкурса.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...