Начало / Uncategorized / Духовно тържество за празника на св. св. Константин и Елена в с. Осмар

Духовно тържество за празника на св. св. Константин и Елена в с. Осмар

И тази година особено тържествено бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в с. Осмар, Варненска епархия. 

Тази година, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, богослужението бе възглавено от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, с който съслужиха духовници от Шумен, Провадия и др. Песнопенията бяха изпълнени от протодякон Александър Нешев.

Архим. Василий поздрави председателя храма свещеник Памен Мирчев, както и събралите се православни християни по повод духовната радост в тяхната енория. 

Храмът „Св. св. Константин и Елена” е построен през 1862 г. с ферман от султан Абдул Меджид. Изграден е с камък от Преславската крепост – като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. През 2012 г., по повод 150-годишнината му, църквата е възстановена. 

От година насам настоятелство на храм „Св. св. Константин и Елена“ започна дарителска кампания за възстановяване и реновиране на храма. Във връзка с предстоящата кръгла годишнина през 2022 г., когато се навършват 160 г. от построяването и освещаването храма Църковното настоятелство предприема инициативата за събиране да средства, чрез дарителска кампания, която да помогне да се осъществят предвидените ремонти, за да може храмът да придобие великолепието, което заслужава.

Църковното настоятелство моли всеки, който има желание да помогне с парични средства да го направи на дарителската сметка на храма, а за тези които искат да помогнат с материали или труд да се свържат с председателя на храма за да се съгласува от какво точно има нужда.

Дарителска Банкова сметка
В Обединена Българска Банка (ОББ) Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...