Начало / Uncategorized / Патриарх Порфирий: Християните не се нуждаят от медитацията и други духовни течения

Патриарх Порфирий: Християните не се нуждаят от медитацията и други духовни течения

Сръбският патриарх Порфирий посети тази седмица историческия Тумански манастир, посторен през XIV в. в Източна Сърбия. 

В своето слово патриарх Порфирий изтъкна, че православните монаси са избирали манастира, през вековете, като място, където да се подвизават духовно. Той каза още, че „християните не се нуждаят от медитация, йога или други т.н. духовни тенденции, които наводниха страна ни, а и другите страни в Европа… защото пълнотата на Откровението се крие в Христовата Църква; и ние знаем, че я имаме тази пълнота“. „Нямаме нужда от вълци в овча кожа от Изток и Запад, които да ни учат какво е духовност – да се осланяме на обикновените човешки сили и, че е достатъчно да гледаме в една точка, да повтаряме неразбираеми думи в продължение на петнадесет минути или половин час“, допълни още патриарх Порфирий. 

По повод неделята на Мироносиците той каза, че „трябва да подчертаем ролята и статута на жените в християнството. Св. Богородица изигра решаваща роля в спасението на човешкия род. Възкръсналият Господ за пръв път се яви на жените мироносици, като по този начин ги направи апостоли на Своето Възкресение… Любовта прогонва страха, казва св. ев. Йоан, а мироносиците са доказателството за тази истина“, каза в своето слово предстоятелят на Сръбската църква.  

По информация на Сръбската патриаршия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...