Начало / Uncategorized / Доброволци помагат на стотици нуждаещи се в храм „Св. пророк Илия“ в столичния кв. „Дружба“

Доброволци помагат на стотици нуждаещи се в храм „Св. пророк Илия“ в столичния кв. „Дружба“

В храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Дружба“ винаги е подходящо време да дойдеш да помагаш на хора в неравностойно положение, дори и след големите християнски празници. Затова хиляди доброволци са се събрали тук още от 99-та година и подават ръка на хора в нужда. 

„Младите хора, които бяхме все още млади, черкуващи се в храма „Св. пророк Илия“, се събрахме, чели книги, слушали разкази, че така се прави, за да изпълниш вярата си надолу. Имаше бедни хора в квартала, започнахме с 30-40 човека и сега нещата вече, след 22 години, са дълбоко рутинни. Доброволческа е кухнята. Доброволци има от цяла София, между впрочем доброволци има и от чужбина. Така че това е едно място, където се изпълват две цели. Едната е да нахраним хората отвън, а другата е да се възпитават младите хора в доброволчески труд“, разказва Мони Маринов. 

Заради пандемичната обстановка обаче, доброволците от чужбина не могат да пристигнат, за да помагат на каузата тази година. Обикновено храмът „Св. пророк Илия“ е събирал хора с големи сърца от далечни кътчета като Щатите и Япония. Така тези хора стават съпричастни към трудни съдби на нуждаещите се. 

Това, което наистина ме е разтърсило през годините, беше едно младо семейство с 4-5 деца, българи, които през януари живееха в една от спирките на кв. „Дружба“. Там спяха нощем, тук се хранеха, обличахме ги и пак се връщаха с децата си да пренощуват на спирката. И това не е еднократен случай“, допълва Мони Маринов. 

Хората са гладни по три пъти на ден, както казва Мони. Затова всяка събота доброволците отделят от личното си време, за да приготвят вкусна храна и да раздават пакетирани стоки на нуждаещите се. Така те се надяват да осигурят най-насъщното поне дос ледващата събота. 

Цялото инторвю с Мони Маринов може да прочетете на сайта на bTV – тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...