Начало / Uncategorized / Село чества Константин и Елена в уникален планински параклис

Село чества Константин и Елена в уникален планински параклис

Десетки жители и гости на гоцеделчевското село Делчево ще отбележат празника на светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май високо в Пирин планина, съобщава Кмета.бг.

Преди обяд в празничния ден те ще се качат на връх Костадин, където преди няколко години построиха параклис, носещ неговото име. Хората ще запалят свещи в храма и ще се помолят за здраве и благоденствие.

„Този ден го почитаме всяка година. Ще се съберем към 11,00 часа в параклиса. Свещеник ще отслужи молебен и ще освети корбана, който ще се раздаде на миряните”, разказаха местните хора.

Параклисът се изографисва от майстор, който е роден в селото, но живее от години в германската столица Берлин. Вътре вече са изобразени образите на светите равноапостоли Константин и Елена, на Архангел Михаил, на Христос и Богородица. Параклисът бе осветен през 2014 година.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят корбан там. Днес малкият храм вече е туристическа атракция.

За Ангел Карадаков

Виж още

Археолози разкриха тунел и стаи под църква на 1500 години в Истанбул

Археолози, които провеждат разкопки под руините на раннохристиянска църква, откриват подземни камери и тунел от ...