Начало / Uncategorized / Средновековната църква „Свети Георги” в Кюстендил е един от най-посещаваните туристически обекти

Средновековната църква „Свети Георги” в Кюстендил е един от най-посещаваните туристически обекти

Средновековната църква „Свети Георги” в Кюстендил е един от най-посещаваните туристически обекти. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от Регионалния исторически музей в града.

Музейният комплекс, в който е разположена средновековната църква, работи и в днешния празничен ден. Църквата е една от най-старите по тези земи, датираща от 11 в. – 12 в. Архитектурата на храма е изключителна.

Църквата е строена от константинополски майстори, дошли от столицата на Византийската империя.

Стенописите в църквата също са изключително ценни. Наблюдава се напластяване на стенописи от различни времена. Първите стенописи са от 12 век, но под тях също са открити частици от по-ранен етап. Най-ценните стенописи са на светци в цял ръст. Има светци войни, лечители. Последните стенописи, които са пети или шести слой, са около Освобождението.

Едно от най-интересните предания за изграждането на храма е свързано с лятото на 1330 година, когато е станала голямата битка при Велбъжд, а българският цар Михаил ІІІ Шишман пада убит на бойното поле, тъй като битката е била в близост до града, е запазена легенда която гласи, че гробът на българския цар е в църквата „Свети Георги”. Другата легенда обяснява причината храмът да се запази през вековете изцяло. Тя гласи, че църквата е била закрита изцяло със земя, виждал се е само кръстът върху купола й. По-късно един руснак изчистил земята и църквата се е показала.

Автор: Венцеслав Илчев

За Ангел Карадаков

Виж още

Ако ще вървим, нека е до край

„Ние идем отдалече“[1] – така казват тайнствените източни мъдреци, дошли да се поклонят, според евангелския ...