Начало / Uncategorized / Св. Йоан, епископ на Йорк

Св. Йоан, епископ на Йорк

На 7 май Православната църква чества паметта на св. Йоан, епископ на Йорк. 

Св. Йоан е живял през VIII в. Почива на 7 май 721 г. (през тази година се навършват 1300 г. от успението на светеца) в Харфам, Йоркшир, Нортумбрия. Той бил епископ на Йорк и е един от най-популярните средновековни английски светци. 

Според житието на светеца, след като той се обучил на духовните науки в манастира „Св. Августин“ в Кентърбъри, Кент, под ръководството на прочутия игумен св. Адриан, Йоан станал монах в манастира Уитби, Йоркшир. През 687 г. той наследява св. Иата/Еата като епископ на Хексам, Нотъмбърланд, а през 705 г. става епископ на Йорк.

Светецът отделял много време за молитва и всячески се стараел а открие подходящо място за подвижническия си живот, тъй като с цялото си сърце жадувал за уединение. По време на едно от пътуванията си той открил тайно място, което го пленило. Това била дива местност, богата на гори и води, с малка църква или параклис в чест на св. Йоан Богослов. 

Той основава манастир в местността Индерауда (Inderawuda), наречена по-късно Бевърли. В тази обител светецът се и оттегля, след като подава оставка в периода 717-720 г. 

Първоначално св. Йоан е погребан в Бевърли, впоследствие мощите му са пренесени в Йорк през 1037 г., когато е и официално причислен към лика на светиите. Получавайки благодатна помощ от св. Йоан, към неговите мощи са се стичали множество поклонници през Средновековието. Английският крал Хенри V приписва на него победата си над французите през 1415 г. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: orthodoxwiki.orgorthochristian.com, britannica.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...