Начало / Uncategorized / Нов храм, посветен на Св. Георги, бе осветен вчера в местност край симитлийските села Мечкул и Сенокос

Нов храм, посветен на Св. Георги, бе осветен вчера в местност край симитлийските села Мечкул и Сенокос

Нов храм, посветен на Св. Георги, бе осветен днес в местност край симитлийските села Мечкул и Сенокос, съобщава БТА.

В полите на Пирин, между двете села, има местност, която от столетия е наричана „Св. Георги“. Святото място е „означено“ с малък параклис, а преди две години започва изграждането на храм, който да носи името на светеца, разказа за БТА Цветанка Илчова – кметски наместник на Мечкул и Сенокос.

Двете села, разположени в северозападните склонове на Пирин, вече са почти обезлюдени – в тях живеят по около двайсетина, предимно възрастни хора. Въпреки малцината жители, на територията на Мечкул и Сенокос са изградени две църкви и пет параклиса. Параклисът „Св. Георги“, който бе осветен днес, е вдигнат с помощта на много миряни и със съдействието на община Симитли, обясни Цветанка Илчова.

Свети Георги е един от силно почитаните светци в общината, в която пет храма носят неговото името. Най-големият от тях е църквата в село Черниче, която отбелязва храмовия си празник на 6 май. Параклиси, посветени на Св. Георги има, и в Полето и Брежани. Преди година в симитлийското село Крупник също бе изграден параклис на името на светеца. Заради епидемията от коронавирус тази година за първи път миряни отбелязаха Гергьовден там.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...