Начало / Uncategorized / 5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

На 5 май Православната църква се прекланя пред мъченическия подвиг на свети Ефрем Нови Чудотворец. Всяка година на този ден в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ хиляди християни се стичат от целия свят, за да отдадат почит пред светията, който по свидетелства на вярващи е наречен светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

Свети Ефрем Нови е роден в Трикала през 1384 г. Когато е бил 14 годишен напуска бащиното огнище, заради настъпващте орди на султан Баязид и налагания кръвен данък „девширме“ на семействата с мъжки рожби. Намерил се на 400 километра на юг в манастира на Благата вест. 27 години служи вярно на Бога и намира смъртта си мъченически от отоманците през 1426 година, овесен на едно черничево дърво с главата надолу и промушен с горяща факла в корема.

524 години не се е знаело за съществуването на свети Ефрем, когато на 3 януари 1950 година, той се разкрива пред старицата Макария, единствената монахиня, обитаваща манастира, който в този момент е бил една развалина.

В явяването си той я насочва към мястото, където се покоят неговите мощи. Всички факти за неговото житие до днес са предадени от майка Макария, на която са ѝ били споделяни в различни откровения от самия свещеномъченик. 

Свети Ефрем Нови стана един от любимите светии на християните в България през последните 3 години, след излизането на книгата с житието и чудесата му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, детската книга „Светецът светкавица“ и филма „Светецът светкавица“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...