Начало / Uncategorized / Обявена е дарителска кампания за възастовяване на храма в с. Добриново

Обявена е дарителска кампания за възастовяване на храма в с. Добриново

25 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на църквата в карнобатското село Добриново. За целта жителите на населеното място са обявили дарителска кампания, съобщава БНР.

Църквата „Свети Димитрий“ е построена през 1879 г. и е паметник на културата. От 60 години насам не е действаща и се руши, а друг храм в селото няма. Богослужбите се извършват по домовете на хората. Макар и срутения покрив и разграбената вътрешност на храма, части от иконостаса все още са запазени. Старите каменни зидове също. Искаме да си възстановим църквата, казват жителите на село Добриново.

Част от старите жители на селото още помнят, че в църквата са правени много кръщенета. Първото кръстенето дете там се е казвал Димитър, като името на самия храм. От техните предци знаят, че сградата е построена с усилията именно на местните хора.

Кметският наместник на село Добриново Иван Линов обясни, че  проектът за ремонт на църквата вече е одобрен от Министерството на културата.

„Най-голяма нужда има от ремонт на покрива. Той е в изключително лошо състояние. В дарителската сметка сега сме събрали около 4000 лв. Кампанията започна от преди 2 месеца, така че има надежда. Кой с каквото може е добре дошъл – с труд, със строителни материали, никого не сме върнали“, допълни той.

Не сме опитвали да кандидатстваме по програми за финансиране, защото не ни достигат необходимия брой жители, посочи Иван Линов. Ако преди години в селото са живеели 1500 души, то сега те са 90.

Преди години хората помнят, че в църквата е имало много икони, които обаче са били разграбени. Сега са останали само 8-9, които се намират в музея в Карнобат. Ако храмът бъде възстановен, те ще се върнат на предишното си място. Трудно обаче ще бъде да се осигури за постоянно свещеник.

„Имам уверението, че ако храмът бъде възстановен, свещеник ще идва периодично. Много е важна вярата. Тя ни крепи и ни обединява“, допълни Иван Линов.

Ако искате да се включите в кампанията: 

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437

BIC STBGSFSA

Църква Св. Димитрий

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...