Начало / Uncategorized / Жители на търновско село събират пари, за да спасят храм на 140 г.

Жители на търновско село събират пари, за да спасят храм на 140 г.

Жителите на великотърновското село Палици събират пари, за да спасят 140-годишен храм от разруха. За целта са необходими 15 хиляди лева, част от които вече са събрани, съобщава dnes.bg.

Храмът е изграден с доброволния труд на местни майстори, а земята е дарена от местни фамилии. Масивната каменна сграда е оцеляла повече от век без ремонти, но тази година покривът протекъл сериозно и нанесъл щети на храма. Затова хората от село Палици започват дарителска кампания в навечерието на Великденските празници.

„Била е съхранявана и дори през 2014 година е извършен частичен ремонт на покрива, били са пренаредени керемидите. Нуждае се от спешен ремонт на покрива. Започна разпокриването юни-юли месец, постепенно се увеличаваше, хората видели, че се качват белки по покривите и някъде декември месец започна да прокапва в сградата. Януари започна да пада и мазилка, фреските, дори проби и пода! След като видяхме, че няма да получим помощ на първия етап, се организирахме и поставихме кутии в магазините на селото, беше създадено сдружение с нестопанска цел, разкрихме банкова сметка и разпратихме над 50 писма на жители чиито корени са свързани със село Палици, получихме дарения от тях, но все още са недостатъчни!“, заяви кметският наместник Стефан Иванов.

В селото живеят по-малко от 100 души. Заради живописната природа и чистия въздух обаче все повече хора търсят имоти в Палици и населението се увеличава. Местните искат ремонтът на храма да започне час по-скоро.

„Стартираме кампания за подпомагане на църквата – да си я запазим, да може вярващите които дойдат да си запалят свещичка и имаме гости, които искат да си запалят, да се отвори църквата!“, заяви Николай Симеонов. „Моето желание да се оправи, да се отремонтира църквата, да се изографиса, прозорците да се сменят и винаги да бъде на празник отворена“, заяви членът на църковното настоятелство Стефана Сталева. Инициативният комитет вече разглежда оферти и преговаря с местни строителни фирми. Въпреки течащия покрив, църквата продължава да работи. Жителите на балканското селце не губят надежда, че парите бързо ще бъдат събрани и храмът ще бъде ремонтиран още това лято.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...