Начало / Uncategorized / Доброволците от параклиса „Св. Георги“ мечтаят за „камионче за топла храна“

Доброволците от параклиса „Св. Георги“ мечтаят за „камионче за топла храна“

Преди повече от година доброволците от параклиса „Св. Георги“ в Александровска болница раздават топла храна на нуждаещите се. Акцията започва с първия локдаун, но тя не спира и днес. Цяла година те се грижат за всички изпаднали в нужда. 

„Това, което започнахме, беше преди повече от година и половина. Идеята беше да посещаваме болни хора. Когато пандемията удари – това се оказа трудно, с оглед опазване на хората. Тогава на Благовещение започнахме да разнасяме храна по домовете, да пазаруваме за хора в нужда и към момента над 1 300 души получават храна, благодарение на мнозина, които подкрепят идеята“,каза Деян Петров в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че те раздават храна, която е пакетирана.

„Тя е студена. Ако имаме камионче с кухня – ще можем на място да я подгряваме, да готвим. Голяма част от хората, които получават храната, живеят на улицата, някои от тях са самотни. Те са и гладни, но сърцето гладува много по-болезнено от тялото“, допълни Деян Петров пред Bulgaria ON AIR.

За „камиончето“ са събрани 2 200 лв., а са необходими още около 17 800 лв. А сред доброволците има и деца. „Това е един малък жест, но означава много. Сред доброволците имаме програмисти, адвокати, счетоводители, хора на изкуството, но по-важното е, че те са еднакви в това, че могат да забележат човека отсреща и да се протегнат към него“, подчерта Деян Петров.

И добави, че във Facebook има страница на параклиса „Св. Георги“ в „Александровска болница“. Той е отворен всеки ден от 10:00 до 16:00 ч.  Деян Петров каза, че всеки вторник, петък и неделя от 18:00 ч. на метрото на „Александровска“ се раздава храна, а всеки, който иска да се включи – е добре дошъл. И е категоричен, че това, което правят всеки, осмисля живота им. А най-голямото дарение получават от напълно непознат.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...