Начало / Uncategorized / Да възстановиш манастир от руините

Да възстановиш манастир от руините

„Търсех мястото в продължение на дни. Намерих само абсидата на олтара. Нямаше камък върху камък“. Това сподели пред БНР отец Вениамин от Ловеч, който преди години започна едно благородно дело. 

След като открива останките на древния манастир „Рождество на пресвета Богородица – Ястреб“ край Ловеч, започва с помощта на баща си да възстановява светата обител, в която преди много векове е кипял духовен живот. Намират се и приятели, които помагат с труд и не малко парични средства, за да може днес в новоизградената църква към манастира да има богослужения. 

Манастирът е съществувал още преди падането на България под турско робство

„През 2013 година започнахме да изграждаме храма към манастира, 2014 година осветихме църквата, година след това храмът е изографисан. Корабът е изографисан само с български светии. След това построихме камбанарията. Много труд и много усилия. Нямаше вода, ток, всичко е правено на ръце. Плановете са да се оправи пътят и да се построи постройка със зимна църква“, сподели отец Вениамин в интервю за предаването „12+3“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...