Начало / Uncategorized / Цветелина Гергинова с нова детска книжка за Възкресение Христово

Цветелина Гергинова с нова детска книжка за Възкресение Христово

В навечерието на Възкресение Христово от печат излезе новата детска книжка на богослова Цветелина Гергинова. Книжката се казва „Възкресна радост в детските сърца“ и е поздрав за всяко българско дете. Богато илюстрирана и пъстроцветна, тя въвежда децата в библейските времена по времето на Господ Иисус Христос като в нея се разказва за всички важни епизоди от живота Му!

Предлагаме ви разговор с авторката на книгата. 

– Издавате втората си по ред книжка за деца, посветена този път на най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Разкажете ни как се роди идеята за новото издание?

– Да, имаше хора, които ме питаха, дали ще издам книжка и за Възкресение Христово. Това пося в мен семенцето на желание да издам още една детска книжка. В началото си мислех, че няма да се справя, поради малкото време, което имах за подготовка, от Рождество Христово до Възкресение Христово. За Рождество Христово бях издала книжка и сега трябваше да отреагирам бързо. И стъпка по стъпка с Божията помощ нещата се случиха. Част от илюстрациите ги имах нарисувани от мен преди 20 години. Бяха прибрани в един шкаф и отлежаваха с времето, докато не им намерих предназначението. Бяха ми добре дошли и идеално паснаха за новата книжка. Останалите илюстрации нарисувах сега и се получи една пъстроцветна книжка.

– На какво се спирате този път в разказването на историята за Възкресението на Спасителя? Как на децата може да бъде разказано това велико чудо?

– В книжката съм акцентирала върху всички главни епизоди от живота на Господ Иисус Христос. И върху силата на чистата молитва излизаща от детските сърца, как Бог я чува и на най-светлия празник Възкресение Христово благославя децата с добър отговор. Главни герои са две български деца – братче и сестриче, които имат силна и непоклатима вяра в Божията помощ и в това, че Господ ще чуе тяхната молитва и ще им помогне в изпитанието, в което се намират. Ангел Господен една нощ взима на крилете си децата и ги пренася в библейските времена, когато на земята е живял Господ Иисус Христос. Те стават участници последователно във всяко едно от събитията. Присъстват на Рождество Христово; на Кръщение Господне; на чудото, което Бог прави, когато с пет хляба и две риби успява да нахрани множество народ и след това остават много пълни кошове от храната; те са участници и в събитието, когато Бог благославя децата – тези две български деца също получават благословението Му. Не случайно рокличката на момиченцето е с цветовете на българското национално знаме; децата плачат и тъгуват пред Христовото Разпятие и всяка тяхна сълза се превръща в малка незабравка. След това децата преживяват сцената с Христовото Възкресение, когато виждат, че гробът на Господ Иисус Христос е празен. Те тръгват по пътеката нагоре, когато пред тях се появява възкръсналият Бог, Който им казва: „Мир вам, мили деца!… Това съм Аз, вашият Господ. Видях сълзите ви пред Моя Кръст, които Аз превърнах в красиви незабравки заради чистите ви сърца. Тези незабравки са символ на приятелството между Мен и вас и на всички деца, които Ме търсят в молитва. Аз съм с всички вас и никога няма да ви забравя, нито ще ви оставя. Имам отговор и на вашата съкровена молитва. Отидете утре вечер на Възкресната служба с баба си и ще го разберете!“

И наистина в нощта на Възкресение милостивият Бог отговаря на съкровената молитва на децата и изпълва сърцата им  с Възкресна радост. Неговото светло Възкресение дава и на децата, и на нас, порасналите вече деца нова надежда, утеха и отворена врата към райските селения.

– През изминалата година вие издадохте и книжка за Рождество Христово. Как се възприе изданието? Имаше ли голям интерес от страна на малчуганите?

– Да, аз издадох книжка за Рождество Христово, която беше продължение на Рождествената книжка от по-миналата година. И всъщност две поредни години излязоха част 1 и част 2. Реших да го направя пробно, за да видя какъв ще бъде резултатът. И слава Богу, имаше голям интерес. И деца и родители се радваха. Особено се впечатляват от илюстрациите. Имах случай, когато подарих книжки на две непознати момиченца в метрото и лицата им засияха като слънца. В друг случай ми казаха, че две деца, които никак не обичали да четат книжки, когато видели тази Рождествена книжка с голям интерес седнали да четат от нея. Родителите им не могли да повярват и започнали да я прелистват заедно с тях. Такива моменти пълнят сърцето ми с радост и нестихваща благодарност към Бога. Междувременно преди няколко дни издадох поетичния сборник „Аз усетих Бога“, който е за по-възрастните читатели.

– Планирате ли да създадете поредица за Господските и Богородични празници, която да бъде особено полезна и на учителите по Религия-Православие у нас?

– Да, бих искала да бъда полезна с каквото мога за религиозното образование в България. Дай Боже и занапред да имам съмишленици, които да ми помагат финансово и по всякакъв друг начин за реализирането на тази цел. 

– Какво бихте пожелали на всички български деца за Възкресение Христово?

– Пожелавам на децата на България да бъдат здрави, благословени и да съхранят чистотата на сърцата си! Вярата в Бог и молитвата да им бъдат спътници навсякъде. И чрез добри дела да се изкачват по небесната стълбица към Божието царство, която Бог ни подари чрез Своето Възкресение.

Книгата може да поръчате на следния имейл:  tcveti_val@abv.bg

Интервюто води Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...