Начало / Uncategorized / Църква на 4 века е гордостта на Белица

Църква на 4 века е гордостта на Белица

Вековната църква „Свети Димитър” в град Белица, строена в периода 1640 – 1670 година, посреща все повече миряни от страната и чужбина.

До 2014 г. тя се намираше в трагично състояние. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид. 

Църквата е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Църквата “Свети Димитър” оцеля, защото е символ на вярата и божественото, а беше на косъм от унищожението и забравата, твърдят беличани, които се гордеят със своя старинен храм. За нейното възстановяване помагали не само християните, но и мюсюлманите в населеното място.

Началото на строителството на “Св. Димитър” започва някъде около 1640 година. На няколко пъти местните са принуждавани да събарят основите на храма, но после пак започвали градежа. В днешния си вид църквата е вдигната през далечната 1716 година. Прави впечатление, че е много ниска постройка, частично вкопана в земята, за да не се издига покривът й по-високо от минарето на джамията. Намира се близо до площада “Брего”, в западната част на Белица. Стенописите и иконописите са запазени, само са реставрирани.

Източник: Кмета.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...