Начало / Uncategorized / Храм, възкръснал от пепелта, води туристи в Мелник

Храм, възкръснал от пепелта, води туристи в Мелник

Уникален 15-вековен храм отвори врати за миряни в Мелник преди 5 години. Църквата „Света Параскева-Петка” води много миряни в най-малкия ни град. Новият храм е като магнит за гостите на града.

Защото историята му е повече от любопитна. Има исторически данни, че църквата е построена още в 6 век. Три пъти е разрушена и три пъти е възстановявана. Дори и в руини, тук идвали хора да се молят и почитали святото място.

По инициатива на бизнесмена Живко Литов, който е основен ктитор, започва проучване на района през 2004 г. от археолози и съграждането на храма. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия.

Те са произведени в град Каменск в Урал. Направени са във фирмата, която някога измайсторила най-тежката камбана в света – 210 тона, в момента тя е исторически паметник в Москва. Монтираните на храма камбани имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Новият дървен иконостас е дърворезбован в Охрид, където е измайсторен и владишкият трон.

Източник: Кмета.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...