Начало / Uncategorized / Събират средства за възстановяването на храм във Велико Търново

Събират средства за възстановяването на храм във Велико Търново

Църква шедьовър на Кольо Фичето се руши. Уникалният храм се намира във Велико Търново. Вдигнат е за две години, като за това си дело строителят получава титлата „майстор”. Сега духовници и жители на старата столица са започнали кампания за възстановяването на сградата, съобщава Нова телевизия. 

От няколко месеца поклонниците са подели кампания за възстановяване на уникалните стенописи и сградата, която е паметник на културата. Държавата и общината са дали разрешение за ремонт, но средства няма. 

„Най-тежко е състоянието на конструктивната част на храма. Търсим средства по отъпкания път, за да може да започнем ремонт и да го предадем на нашите наследници”, каза отец Славчо.

Иконописците от местния университет са в готовност да започнат реставрация.

„Този архитектурно-художествен ансамбъл е пример за традициите през Възраждането – не само за района, за страната, но и за Балканите. Не губим надежда, че ще съумеем да се справим с мащабната реставрация”, уточни преподавателят по иконопис проф. Миглена Прашкова.

След вдигането на храма преди 185 години към него е основано и училище, в което е писана Търновската конституция. От 20 години църковното школо е възстановено.

„Училището е част от храма. Било е такова и през годините. Духовен център, който е изграждал личности”, добави преподавателят в църковно училище презвитера Светла.

За това свидетелства П. Р. Славейков, който изтъква, че в църквата „Св. Николай“ „се заражда българщината в Търново“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...