Начало / Uncategorized / В Източни Родопи вече има параклис на св. Николай Чудотворец

В Източни Родопи вече има параклис на св. Николай Чудотворец

Св. Николай Мирликийски Чудотворец е сред най-популярните светци покровители на българскато Черноморие.

Въпреки че от времето, в което той е живял, ни делят почти седемнайсет века, неговите чудеса и деяния не са забравени до днес. Дори само поради това изграждането на параклиса „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” при средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча” – Кърджали, Пловдивска Света Митрополия, заслужава специално внимание от нашата общественост.

Пораждането на самата идея за параклис в чест на светеца и постигнатото обществено съгласие в Кърджали за бързото му изграждане буди уважение и удивление сред всички.

Той е като бяла птица край внушителната планинска „чаша“ на язовир Кърджали и вулканичните върхове на Източни Родопи. Мястото на параклиса е близо до залива, където е закотвена „Емона“ – корабът, който до преди няколко десетилетия е свързвал черноморските пристанища. 

За параклиса в Източни Родопи вече е издадена брошура в Бургас, която чрез прославата на небесния покровител още веднъж разкрива благословената връзка между Черно море и Източни Родопи. Начинанието е на две бургаски дружества – Международния търговски и културен център ГЕОПАН и галерия „Ателие R”. Тя съдържа текстове, свидетелства и илюстрации, които опаметяват създаването на параклиса край Кърджали.

Въвеждащият текст е от бургазлията д-р Венцислав Каравълчев – преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; професионалната фотодокументация и графичния дизайн на изданието са дело на Димитър Рачев – основател и собственик на галерия „Ателие R” в Бургас; двете мозаечни икони на Христос Спасител и Св. Николай Чудотворец  на входа са изрисувани и дарени от Гергана Стоянова, също  от морския град.

Свързвайки хората  от Родопите с Черно море и двете части на Тракия, изданието подсказва и трасира една нова идея – възможност на поклонническа пътека между морето и планината, между Източна и Западна Тракия.

Очаква се в близките месеци знаковия параклис на Св. Николай Мирликийски Чудотворец да бъде осветен и достъпен за всички. Приходите от издадената брошура – по волята на издателите и спомоществователите ще бъдат използвани за неговата поддръжка, облагородяване на средата и обгрижването му.

Източник: desant.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...