Начало / Uncategorized / В Бачковския манастир очакват повече поклонници за Великден

В Бачковския манастир очакват повече поклонници за Великден

В Бачковския манастир тече усилена подготовка за посрещане на поклонниците за Великден. В светата обител при спазване на всички противоепидемични мерки ще може да се пренощува, като са осигурени 120 места, съобщава БНТ.

На втория ден от Великден в поклонническия път на чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията се очаква да се включат повече хора от миналата година.

„С Божия помощ очакваме тази година да имаме повече поклонници, защото хората свикнаха с мерките, свикнаха как да се предпазват, отнасят се с едно много сериозно внимание и отношение, а както знаете, хората, които посещават богослуженията, спазват изискванията“, каза игуменът на манастира епископ Сионий.

Голяма част от поклонниците още в края на миналата година са заявили своето желание да пренощуват в манастира.

„Има хора, които се обаждат и казват: ние имаме тежки здравословни проблеми, искаме да останем една нощ в светата обител и да се молим, и да пренощуваме при Божията Майка, всички тези хора ще бъдат посрещнати и ще им бъде оказано манастирското гостолюбие“, обясни игуменът.

В южния двор на манастира текат последни довършителни работи по ремонта на стаите.

„Има 15 нови стаи обновени, реновирани и в момента се оборудват, които са с по две или три легла,така че тук ще могат да се настанят някъде около 40 човека. Като разчитаме за настаняването на поклонниците и на съществуващата база, която е отремонтирана и пригодена с условията за съвременния поклонник“, допълни епископ Сионий.

За Великден хората ще могат да видят и двата ремонтирани параклиса до манастира, които две години бяха затворени за посещения.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...