Начало / Uncategorized / Св. Мелит, архиепископ на Кентърбъри

Св. Мелит, архиепископ на Кентърбъри

На 24 април Првославната църква чества празника на св. Мелит, архиепископ на Кентърбъри. 

Според достигналото до нас житие на св. Мелит, той е първият епископ на Лондон и третият архиепископ на Кентърбъри, живял през VII в. Св. Беда Достопочтени казва за св. Мелит, че произхожда от благородно семейство. Той е част от духовниците, влезли в мисията на св. Григорий, папа Римски, изпратена до Англия за християнизирането на англосаксонците, начело на която е св. Августин Кентърбърийски. Светецът пристига около 600 г. на острова с други духовници. Ръкоположен е за епископ на Лондон през 604 г., а за архиепископ на Кентърбъри през 619 г. През 610 г. св. Мелит заминава за Италия, където участва на Поместен събор, а след това отново се връща на служението си. 

За първи път името на св. Мелит се споменава в писмата на св. Григорий Двоеслов, но за неговия произход почти нищо не се знае. Според някои източници той е роден в Италия.

В житието на св. Мелит се разказва как веднъж той спасил Кентърбъри от пожар. Виждайки голямата опасност и невъзможността пожарът да бъде овладян, епископ Мелит се помолил Бог да спре огъня. Застанал пред храма, посветен на св. Четиридесет мъченици и започнал усилено да се моли. Скоро след това посоката на вятъра се сменила и пламъците угаснали. 

Св. Мелит се преставя пред Бога на 24 април 624 г. и е погребан в църквата св. ап. Петър в Кентърбъри, близо до своите предшественици св. Августин и св. Лаврентий (Лорънс)

Превод: Ангел Карадаков

Източници: stgregoryoc.orgbritannica.comorthodoxcumbria.org.uk

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...