Начало / Uncategorized / След почистване на язовир Пчелина доброволци ще консервират и параклиса Св. Йоан Летни

След почистване на язовир Пчелина доброволци ще консервират и параклиса Св. Йоан Летни

„Пчелина“ е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през 70-те години на миналия век с цел да филтрира отпадъците от река Струма. Преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето произлиза и името му. 

Дълбочината на язовира е над 18 метра, а обиколката му по брега е 34 километра. В района се намира и средновековният параклис „Свети Йоан Летни“, любимо място на фотографи от цялата страна, а даже и от чужбина. Вече 5 години язовирът се почиства от доброволци два пъти годишно – пролет и есен. Един от организаторите е Радослав Александров, който приема инициативата за лична кауза.

„Почистванията продължават около 5 часа, а сред най-интересните боклуци са телевизор, бойлер, части от тоалетни и всякакви подобни, но мен лично най-много ме впечатли комбинацията от стара бутилка ром, кокосов орех и червен паспорт на една място. Това беше страхотно“, спомня си с усмивка Радо.

„Всяка година го правим, за нас вече е традиция. Преди 2 години работех в Лондон и хванах самолет буквално за 2 дни, за да го направя и да се върна обратно.

Обикновено е 2 пъти годишно, но голямата ни цел, освен опазването и почистването, е консервирането на параклиса „Свети Йоан Летни“, който се намира на скалата над язовира.

Много известен параклис, на изключително красиво място, но за съжаление е мръсно. Фреските по стените са буквално осквернени. Много им е тежко състоянието. Говорил съм с хора от Археологическия музей и те са готови да съдействат с каквото могат“.

Доброволците планират и изграждане на чешма в близост до параклиса за нуждите на миряните и рибарите. Ентусиастите са започнали и ежегодно преброяване на птиците, обитаващи язовира. Миналата година там са забелязани розово фламинго, розови пеликани и черни щъркели.

Източник: actualno.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...