Начало / Uncategorized / В неделя ще бъде обновен храмът в Троянския манастир след извършен ремонт

В неделя ще бъде обновен храмът в Троянския манастир след извършен ремонт

На Цветница ще бъде отслужен водосвет и ще се освети обновеният храм на Троянския манастир „Успение Богородично“, съобщи за БТА игуменът Велички епископ Сионий.

През последните два месеца в църквата е направен ремонт, който включва изолация, подмяна на подовите настилки, както и първи етап от възстановяването на стенописите.

 „След подобен ремонт на храма се прави обновление или освещаване, защото са влизали майстори в църквата, олтара, в свещените места. За да може да се продължи редовното богослужение с неговата хармоничност и пълнота, винаги се отслужва т. нар. обновление.

Извършва се водосвет, прочитат се специални и нарочни молитви преди началото на литургията. Поръсва се целият храм със светена вода и това се води за обновление на светостта на храма“, посочи дядо Сионий.

Празникът ще продължи от 9,30 часа с тържествена литургия. Заради противоепидемичните мерки за втора поредна година няма да се раздават върбови клонки. Величкият епископ Сионий пожелава на миряните Бог да помага на всички и денят Цветница – Вход Господен в Йерусалим, да бъде благословен, радостен, щастлив и вдъхновен за всички.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...