Начало / Uncategorized / 60 години от канонизацията на св. Нектарий Егински

60 години от канонизацията на св. Нектарий Егински

Свети Нектарий Егински е рядък случай на светец, който придобил толкова голямо почитание веднага след смъртта си. С акт № 260/20.04.1961 г. Вселенската Патриаршия признала Нектарий, бивш митрополит на Пентаполис, за светец и определила ден за честване – 9 ноември.

На 5 ноември същата година хиляди поклонници от цяла Гърция пристигнали на Егина по случай канонизацията му и празненствата в негова памет. В обителта на св. Нектарий пристигнали архиереи, свещеници, семинаристи от „Ризарио“. Прокопий, митрополит на Идра, Спецес и Егина, извършил Велико повечерие в съслужение с 9 други архиереи. Първата света Литургия в чест на св. Нектарий била предадена на живо по Гръцкото национално радио. Неговата канонизация предизвикала смут в един от Атонските манастири, като една част от монасите подлагали на съмнение светостта му.

Литийно шествие с иконата и мощите на св. Нектарий
по случай канонизацията му, 5 ноември 1961 година.

Игуменът на обителта, като преценил, че за да се разбере Божията воля за починалия митрополит Нектарий, трябвало да се измоли Божията благодат, нало¬жил тридневен пост на братството, както и усилване на молитвата към Бога, за да се разкрие дали Нектарий е светия. В последния ден, докато игуменът се готвел да отива в църквата, на вратата се почукало и той видял да влиза не кой да е, а свети Нектарий.

Старецът се поклонил доземи и в този момент св. Нектарий му казал: „Отче Атанасие, иди и кажи на братята, че Господ ме освети и съм светец, чудотворец и мощите ми са мироточиви. Бог ме освети не поради някаква друга причина, а защото простих.“ След това никой повече не се усъмнил в светостта на Нектарий – най-великия чудотворец на ХХ век.

Видеорепортаж от канонизацията на св. Нектарий Егински, 5 ноември 1961 година.

Материалът е изготвен по книгата „Светецът на моето сърце“ – свети Нектарий Егински Чудотворец, автор Ангел Бончев.

КНИГАТА „СВЕТЕЦЪТ НА МОЕТО СЪРЦЕ“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА САМО НА ТЕЛЕФОН – 0898802638.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор по популяризиране житието и чудесата на свети Нектарий Егински в България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...