Начало / Uncategorized / Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

Игуменът на Изворския манастир архим. Василий отново се обръща с апел към доброволци, които да направят пролетно почистване на манастира за предстоящият празник Възкресение Христово. Отец Василий отново осигурява превоз и обяд на доброволците, които ще се отзоват. Акцията ще се състои на 24 април в Лазарова събота.

„През течение на цялата година ние празнуваме много радостни и необикновени събития из живота на Христа Спасителя. Но защо само вестта за Неговото светло Възкресение произвежда в душата такава възторжена радост? Очевидно, поради това, че душата, бидейки безсмъртна, чувства, че с Христовото спасително Възкресение се решава в положителен смисъл нейната вечна съдба. Възкресението Христово е величайше събитие и в него се заключава същността на нашата вяра, същността и основата на християнството на нашето спасение… 

Вярно е, че хората биха били нещастни, ако Христос не бе прогласил в света Своето божествено учение за правда, братолюбие и нравствена чистота. Но, те щяха да бъдат изгубени за вечния живот ако Той не бе възкръснал, ако не бе доказал, че е Господар и на живота, и на смъртта. Но Христос възкръсна и с това прояви пребъдващата в Него божествена и спасяваща сила… 

Всички приятели, които имат желание да помогнат, могат да направят това на 24-ти април – събота. Ще бъде осигурен транспорт от Видин и обратно, както и вкусен обяд в манастира. Работата ще бъде на открито в двора – подрязване на дръвчета, разчистване на двора, садене на цветя. Бих помолил тези, които отглеждат красиви цветя в градините си, да донесат разсад, за да засадим цветните площи в манастирския двор. Може да се каже, че имаме вече история на бригадите в Изворския манастир. Надявам се така, както се събрахме през месец октомври, така и сега – в навечерието на Великден отново да се съберем и да направим заедно едно пролетно почистване на светата обител. Сигурен съм, че това ще донесе удовлетворение и вътрешна радост на душите ни преди красивия празник Цветница и последващия най-голям християнски празник“, призова архимандрит Василий.

На 24 април, пред исторически музей „Конака“ от 08:30 до 09:00 часа ще има автобус, който ще закара доброволците до Изворския манастир. Връщането е в 17 часа.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...