Начало / Uncategorized / Средновековната църква в с. Дренково

Средновековната църква в с. Дренково

Средновековната църква се намира в гробищата на село Дренково, на около 800 м северозападно от кметството.

Засега няма сведения кога е била построена, нито кога е разрушена. Местните жители от незапомнени времена я помнят все такава, без покрив и в руини. Според преданието, храмът още при изграждането му не е бил довършен и осветен.

По своя план сградата принадлежи към еднокорабните, едноапсидни триконхални църкви.

Размерите ѝ са:  дължина-8 м, широчина 5 м, на височина е запазена до 3 м . Входът е от западната стена, а източната част на сградата е полувкопана в земята. Градена е от варовикови камъни споени с хоросан, а сводът е бил от бигор. Впечатление прави външната пластична украса на църквата. В горната част на западната фасада са оформени две двойни арковидни плитки ниши, по една от двете страни над входа, като тази отляво е оцеляла наполовина.

Въз основа на архитектурните особености, църквата може да бъде датирана не по-късно от XV-XVI в. Това се връзва и с предположението, че заобикалящите храма вековни дъбове са негови връстници, те са поне на 500-600 години. Разположеният в непосредтвенa близост некропол също трябва да е от средновековието, изобилстват стари каменни кръстове с отдавна заличени надписи.

Днес този старинен храм се намира в изключително окаяно състояние, доскоро бе обрасъл с храсти и дървета, и се използваше за бунище… докато на 20 май 2012 г. не беше разчистен от студентите от първи курс, специалност “История” при Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград. Благородната акцията бе организирана от преподавателя по археология д-р Мирослава Георгиева със съдействието на н.с. Цветана Комитова, археолог в РИМ – Благоевград и кметския наместник на селото Страхил Ваклински.

Използвана литература:
1. Дремсизова-Нелчинова, Цв. – Археологически паметници в Благоевградски окръг, София, 1987 г.

Източник: svetimesta.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...