Начало / Uncategorized / Покаянието, както го научих от съвременните светии и старци

Покаянието, както го научих от съвременните светии и старци

Имах възможността да познавам лично немалко от съвременните светии и духовни старци, докато сам изследвах пътя на духовния живот. Какъв трябва да бъде пътят към излекуването на нашите собствени грехове и страсти, така че да желаем и изпитваме любов към Бога и към ближния? 

Бях чувал и чел, че за да обичаме Бога с цялото си сърце, трябва да през различните духовни етапи на очистване, посветление и обожение, както са ни предадени в Евангелията, от Отците и в свещената традиция на нашата Православна църква. 

Прочетох много жития на светиите, но наистина трябваше да бъде научен за това от съвременните свети отци, които бяха добре известни по това време: св. Порфирий, св. Паисий, св. Яков Цаликис, старецът Амвросий  от манастира в Амфиклея, старецът Йосиф Ватопедски, старецът Марк Маносил, светият старец Антоний Гизас и още много други. 

Ще говоря за всеки един от тях по ред на беседите, които съм имал с тези свети отци и за това, което те ми казаха с прости и практични обределения за тайнството на покаянието. 

Нуждата от духовна беседа възникна от конкретни проблеми, които ме отведоха, с благословението на моя духовен отец, до св. Порфирий в Милеси през 1982 г., още преди да бъде толкова застроено колкото е днес там. Срещата се състоя в една малка къщичка, където старецът живееше и изповядваше християните. 

Веднага щом го съзрях, почувствах, че стоя пред Бога. Помислих си, че го виждам „със страх божий, вяра и любов“. 

„Геронда, имам проблем“, му казах аз. 

„Знам“, отговори той и ми каза на какво се дължи. (Беше свързано с ранното ми дество и семейството ми). 

Бях се оженил и имах дете. Чрез отношенията в семейството си, осъзнах, че ще трябва да коригирам сериозен проблем в себе си, за който разбрах, че ще бъде невъзможно да се реши ако разчитам единствено на собствените си сили, защото се корени още в моето ранно детство. Светецът подробно ми радкри моя проблем, времето, когато се е появил и на колко години съм бил тогава. 

Чувството ми на слабост се засили след откровението на стареца и аз го попитах: 

„Какво трябва да направя, за да се излекувам?“.

„Отиди и се изповядай“, каза ми той.

„Но аз се изповядвам много често на моя духовен огец“, отговорих аз.

„Това, което правиш, не е достатъчно“, отговори старецът Порфирий. „Изповедта не е просто да отидете при твоя духовен отец и да му кажеш греховете си. Изповедта означава, че преди всичко наистина да се покаеш, преди да си отидеш от него. Виждал ли си блудника (от евангелската притча бел. ред)? Първо той се съвзема, осъзна своя духовен глад и бедността си, чувства, че е загубил любовта на отца си и иска да се върне у дома, решен да живее като един от слугите на баща си. Той става и с радост и смирение се завръща, сигурен, че баща му ще го приеме с любов. Бащата му простил, облякъл го с фини и хубави дрехи, дал му пръстена и угоеното теле. С други думи, той го излекувал. Той му простил и го излекувал.

Това е, което трябва да правиш: Когато ставаш сутрин, след като си казал молитвите си, или утренята, или си се молил с броеница, кажи на Христос какви грехове си извършил пред Бога и ако си наранил някой друг, и поискай прошка.

„Как да разбера, че ми е простено?“, попитах аз.

„Свети ап. Павел не казва ли, че плодът на Духа е любов, радост, мир и вяра? Ако почувстваш това, когато се покаеш, то ти си получил първата доза прошка на греховете и вечения живот. С други думи, ще ти бъде простено и ще почувстваш присъствието на Бог в теб. Но ние не спираме дотук. Но казами „Прости нам дълговете ни“. Но Христос иска и ние да кажем: „Както и ние прощаваме на длъжниците си“, нали? “.

„Да, така е“.

„Всъщност Той казва, че ако искрено не простим на онези, които са ни навредили, Той няма да ни прости. Така че първо се покай за греховете си и щом получиш прошка и почувстваш мира на Светия Дух, тогава можеш от своя страна да простиш и на другите.

Това е „угоеното теле“, опрощаването на греховете и вечният живот, което Блудният син получи от баща си – след като първо се покая – и който по-късно сподели с приятелите си. Тоест той ги е дарил с любов, като ги е направил приятели в сърцето си, а не врагове, каквито са били.

Всичко това е в съответствие с това, което свети Симеон Нови Богослов казва за покаянието. Той пише:

„След твоята молитва, коленичи и кажи на Бога греховете си и ако Христос не опрости греховете ти, може да загубиш спасението си!“.

Така че трябва да сториш. Покай се на сутрешната си молитви и бъди нащрек през целия ден, за да видиш дали престъпваш Христовите заповеди: първо в твоите желания, после в думите си и накрая в действията си. Ето какво има предвид Христос, когато казва: „Бъдете будни и се молете“.

Следва…

Източник: pemptousia.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ представя отец Неофит Рилски и Рилският манастир

Предаването „10 000 крачки“ на БНТ разказва за връзката на известния български просветител, монах и ...