Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Подвигът на св. Мария Египетска е свидетелство за нас

Патриарх Неофит: Подвигът на св. Мария Египетска е свидетелство за нас

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи своя послание по повод Пета неделя на Великия пост – на св. Мария Египетска.

„Измина още една седмица от светата и спасителна Четиридесетница – седмица, в която ние продължихме, всеки от нас според силите си, да се подвизаваме в спасителния подвиг на поста, подготвяйки се да съпреживеем, заедно с нашия Господ и с цялата света Божия Църква, Седмицата на страданията и онази единствена по рода си радост, с която ни залива празникът на Неговото дивно и преславно Възкресение.

За да може майчински да ни помогне в тази ни подготовка и в това наше очакване, тази Пета неделя от Великия пост светата Църква е посветила на паметта на една от най-емблематичните фигури на християнското отшелничество – светата преподобна Мария Египетска: блудницата, потънала докрай в блатото на греховете, ала извадена от него по застъпничеството на Всесветата Небесна царица и всякога дева Богородица; грешницата, заслужила заради доброто си сърце тази помощ свише – да успее да види своите грехове, да се ужаси от тях и да възжелае своето преображение; отшелницата, останала завинаги в християнската ни памет със своето дълбоко, осъзнато, съкрушено покаяние, принасяно в продължение на много десетилетия в най-дълбоката пустиня – с пословично търпение и истинска божествена ревност по Бога и Неговата правда.

Подобно на всяко друго божествено постановление на светата Църква Христова, и посвещаването на тази Пета неделя на Великия пост на света Мария Египетска също има своя дълбок смисъл и своята духовна полза за нас. В тези дни, когато периодът на Поста постепенно върви към своя край и по човешки ние все повече чувстваме умората от него, пред нас Църквата изправя образа на онази, която с благодатната Божия помощ намери в себе си сили да прекара половината си живот, подвизавайки се в най-тежките условия които земята можеше да ѝ предложи; която доброволно замени цялата слава и всичката суета на този свят, за да получи достъп до Царството Божие, чийто порти се бяха оказали преди това затворени за нея; която и до днес свидетелства пред всички нас, че истинската красота не е тази, която е външна, временна, преходна, а трябва да търсим и ценим онази красота, която извира от чистото сърце и която единствена има ценност пред Бога.

Подвигът на света Мария Египетска, образецът, оставен ни от нея, е за нас поредно категорично свидетелство за това, че пътят, посочен ни от нашия Господ Иисус Христос, е път на истината и живота: път, който с всяка измината крачка ни отдалечава все повече и повече от ветхия човек, който дреме във всекиго от нас, за да ни приближава към целта, определена нам в предвечния Божи промисъл: „… бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48), защото „… вие сте богове, вие сте всички синове на Всевишния“ (Пс. 81:6; срв. Иоан 10:34).

По молитвите на Пресвета Богородица, на преподобна Мария Египетска и всички Свои отвека просияли угодници, Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!“

Източник: Българска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес се изпълват 258 г. от завършването на първия препис на История Славянобългарска

На 29 януари 1765 г. отец Стойко Владиславов (бъдещият епископ Софроний Врачански) завършва в Котел ...