Начало / Uncategorized / Кампания за новостроящия се храм „“Св. Пимен Зографски“

Кампания за новостроящия се храм „“Св. Пимен Зографски“

Район „Изгрев” е единствения в София, където няма действащ православен храм. Жителите чакат вече 30 години построяването му.

Налага се вярващите хора от този район да посещават храмове в други райони. Неудобство е не само това, че трябва да пътуват на големи разстояния, но и няма възможност да се създаде общност от единомишленици. Няма енория и така се губят естествените връзки в обществото. Получавайки храма, енориашите ще имат място за молитва и честване на празниците си. 

Ще има и енорийския център, който ще е място за духовна просвета.

Правени са няколко опита за сформиране на екип и набиране на средства, но безуспешно. През 2015 г. е създадена инициативна група, която установява връзка със Софийската св. митрополия и излъчват Църковно настоятелство от седем човека. Назначението му е лично от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. Настоятелството успява да придобие като дарение парцел за строеж на храма. Оформя идея за храма. Намира проектантски екип, който дарява проекта. Събира необходимите документи и получава Разрешение за строеж. На 28.09.2020 г. строежът започва. Досега е построен сутеренът и са вдигнати вертикалите на наоса.

Кампанията по набиране на средства започна още през м. септември 2020 година. За около пет месеца успяхме да съберем около 230 000 лева. С тях започнахме грубия строеж на храма и построихме сутеренното ниво, сега разплащаме етапите по строителство.

За да подкрепите построяването на храм „Св. Пимен Зографски“ може да направите дарение тук

За Ангел Карадаков

Виж още

В подкаста тази седмица – Неделните училища, като важен елемент от църковния живот

Уважаеми слушатели, в този брой в студиото на „Добротолбие“ Ангел Карадаков и Елена Дюлгерова разговарят ...