Начало / Uncategorized / Кампания за новостроящия се храм „“Св. Пимен Зографски“

Кампания за новостроящия се храм „“Св. Пимен Зографски“

Район „Изгрев” е единствения в София, където няма действащ православен храм. Жителите чакат вече 30 години построяването му.

Налага се вярващите хора от този район да посещават храмове в други райони. Неудобство е не само това, че трябва да пътуват на големи разстояния, но и няма възможност да се създаде общност от единомишленици. Няма енория и така се губят естествените връзки в обществото. Получавайки храма, енориашите ще имат място за молитва и честване на празниците си. 

Ще има и енорийския център, който ще е място за духовна просвета.

Правени са няколко опита за сформиране на екип и набиране на средства, но безуспешно. През 2015 г. е създадена инициативна група, която установява връзка със Софийската св. митрополия и излъчват Църковно настоятелство от седем човека. Назначението му е лично от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. Настоятелството успява да придобие като дарение парцел за строеж на храма. Оформя идея за храма. Намира проектантски екип, който дарява проекта. Събира необходимите документи и получава Разрешение за строеж. На 28.09.2020 г. строежът започва. Досега е построен сутеренът и са вдигнати вертикалите на наоса.

Кампанията по набиране на средства започна още през м. септември 2020 година. За около пет месеца успяхме да съберем около 230 000 лева. С тях започнахме грубия строеж на храма и построихме сутеренното ниво, сега разплащаме етапите по строителство.

За да подкрепите построяването на храм „Св. Пимен Зографски“ може да направите дарение тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...