Начало / Uncategorized / В Курило изграждат нов храм с дарения

В Курило изграждат нов храм с дарения

Нов храм, изцяло финансиран с дарения, се очаква да бъде построен в столичния район “Нови Искър”. Той ще се намира в центъра на квартал “Курило”, съобщава БНР.

В покрайнините на някогашното село има друга църква, за която се грижи отец Александър, който в момента осъществява координация за изграждането на новия храм. Идеята за бъдещата църква идва от гражданите на квартала и получава пълната подкрепа на кметската власт в лицето на Даниела Райчева. 

Храмът ще се казва „Възкресение Христово“, тъй като празникът на Курило е на третия ден от Великден.

Проектът за новата църква е готов. Той е дело на арх. Борис Костадинов. Още миналата година главният архитект на София Здравко Здравков издава виза за проектирането. Подкрепа има и от Софийската света митрополия. По план храмът ще бъде разположен в паркова среда, с богато озеленяване около него, пейки, алейна мрежа и достъп за хора с увреждания. 

Сумата, която е предвидена за строителството е около 400 000 лева. До момента в дарителската сметка са постъпили около 20 000 лева. Строежът се очаква да започне малко след Великденските празници, но за да бъде завършен в срок са необходими още средства и материали от дарители.

Снимка: noviiskar.wordpress.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе четвъртият брой за 2023 г. на списание „Светодавец“

Скъпи приятели и читатели на списание “Светодавец”. Пред вас е новия четвърти брой за 2023 ...