Начало / Uncategorized / Св. Теодор, игумен на манастира Кроуленд, Англия и избитите с него монаси

Св. Теодор, игумен на манастира Кроуленд, Англия и избитите с него монаси

На 9 април Православната църква чества паметта на св. свещеномъченик Теодор, игумен на манастира Кроуленд, Англия, както и загиналите с него монаси. 

Според житието на св. Теодор Кроулендски през 870 г. (според други източници 869 г.) езичници датчани нападат Англия и причиняват множество щети на местните християни, като убиват мнозина заради тяхната вяра. През време на нападенията и набезите много от големите манастири в Англия са унищожени. Така например манастирът в Линкълншир (графство в Източна Англия, регион Ийст Мидландс), където са се пазили мощите на св. Осуалд (паметта му се чества на 5 август), бил изцяло разрушен, а монасите избити. 

На 26 или на 30 август варварите достигнали Кроуленд (Кройланд). В местния манастир игуменът Теодор отслужвал св. Литургия, заедно с дякон Елфгет и иподякон Савин. Тримата били убити за вярата пред олтара на църквата, а след това и монасите Егдред и Улрик. Някои от иноците успяли да се скрият в съседната гора, но след това са открити от варварите и жеското убити. 

Икона на всички светии в Британия.

След като варварските нашествия престанали манастирът в Кроуленд бил възстановен, а мощите на св. Теодор били положени в манастирската църква. През 1982 г. част от мощите на светеца (черепът му) бил откраднат, а през 1999 бил върнат в манастира. 

Превод: Ангел Карадаков 

Източници: A Menology of England and Walescatholicsaints.infoantiochian-orthodox.co.uk

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...