Начало / Uncategorized / Нов завладяващ филм за Св. Гора е в процес на създаване

Нов завладяващ филм за Св. Гора е в процес на създаване

Св. Гора – Атон е едно от най-духовните места на земята, но малко се знае от света за полуострова (градина на Майката Божия) и за монасите, които живеят там. 

Някои биха могли да кажат, че Атон е жив музей, изпълнен със средновековни църкви, подобни на крепости, артефакти и населен единствено от мъже, които живеят по древни традиции. 

Прекъсването на всички връзки с външния свят в продължение на векове прави неудържимото преминаване на времето да има различно темпо на Атон. От големите каменни стени на сградите, начина, по който обитателите се обличат, говорят, работят и живеят, дори хранителните навици и транспортните средства са нещо, което съвременният човек ще възприеме като нещо 0тминалото.

Новият документален филм „Светогорци“ (People of Mount Athos) е създаден от режисьора Андрей Опреску и представя непоказвани на камера места и монаси от Св. Гора. Процесът по създаване е отнел 53 снимачни дни и има над 100 часа кадри. 

За автора на филма, както и за да го подкрепите в създаването му, може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...