Начало / Uncategorized / Започнаха възстановителни дейности по сградата на Богословския факултет в София

Започнаха възстановителни дейности по сградата на Богословския факултет в София

В центъра на столицата, на площад „Св. Неделя“ №19 започна ремонтът на историческата сграда на Богословския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

От края на месец март и началото на април са в ход строителните дейности, които имат за цел ремонт, укрепване и реставрация на историческата сграда, в която се помещава Богословския факултет и други църковни институции като Църковния архивен институт и Църковния музей.

Сградата, която е паметник на културата, е собственост на Светия Синод на Българската православна църква и е предоставена безвъзмездно на Софийския университет след 1991 година, за нуждите на възстановения тогава към Университета Богословски факултет.

Тя е проектирана и построена като паметник на Българската екзархия, за да послужи за целите на Висше църковно богословско училище за подготовка на свещенослужители.

От 1923 година с учредяването на Богословския факултет към Софийския университет сградата служи за целите на висшето богословско образование в България и в нея се помещава висшата богословска школа на Българската православна църква. От 1950 до 1990 година в сграда се помещава Духовната академия „Св. Климент Охридски“, която е наследник на закрития от комунистическите власти Богословски факултет.

Паметна снимка на Неврокопски митрополит Борис и декана на Богословския факултет проф. протопрезвитер д-р Стефан Цанков с преподаватели и студенти при гостуване на професор от Берлинския университет през 1939 година.

 

Ремонтните дейности имат за цел да възстановят в автентичния му вид купола на сградата и фронтона с историческата сцена на връчване на фермана за учредяване на Българската екзархия, които са разрушени при бомбардировките над столицата от съюзническата авиация по време на Втората световна война. В навечерието на 100-годишния юбилей от създаването на Богословския факултет през 2023 година се очаква външният вид на сградата да възвърне своя автентичен и по-бляскав вид, за да радва с архитектурния си е художествен стил столичани и гостите на града София.

Текст и снимки:  доц. д-р Костадин Нушев

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...