Начало / Uncategorized / Кръстният знак

Кръстният знак

На кръста отдаваме голяма почит. Той е знак за принадлежността ни към християнската вяра. Първото нещо, което християнина трябва да научи е да изобразява върху себе си krysten_znak1кръстния знак. Той съпровожда всяка християнска молитва. Когато се молим изобразяваме кръст върху тялото си. Това означава, че молитвата ни е отправена към Христос.
Кръстният знак се изобразява с дясната ръка. Трите пръста — палецът, показалецът и средният, се съединяват в едно, а останалите два – безименият и малкият се свиват в дланта.
Съединените три пръста означават вярата в светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети . Двата свити в дланта пръста означават вярата ни в Иисус Христос, който има две природи – божествена и човешка. Христос е Бог, но е и Човек.
С трите съединени пръста първо докосваме челото, като казваме „ в името на Отца”. След това придвижваме ръка към гърдите си и казваме „ и Сина”. После посочваме раменете krysten_znak2– първо дясното, а после и лявото с думите „ и Светия Дух”. Когато отпуснем ръката, леко се покланяме и казваме „амин”, което означава „ да наистина” и да „ бъде”. Това е обичаен завършек на молитвата и представлява потвърждение на произнесените думи в нея. Когато прекланяме глава и се покланяме изразяваме своето послушание и покорност пред Бога.
Кръстният знак слагаме на челото – измолвайки просветление на ума и мислите ни; на гърдите – за да освети сърцето и облагороди чувствата ни; на раменете – за да укрепи телесните ни сили и да призовем благословение върху делата на ръцете ни. Той е сигурна защита срещу злите помисли и дела.
Кръстният знак съпровожда православния християнин през целия му живот – по време на всичките молитви, при влизане и излизане от храма, преди и след приемането на храна, пред Бога, на, преди и след завършване на всякаква работа.

 

За Цветелина Гертинова

Виж още

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир

Продължава изграждането на полутунела по пътя за Рилския манастир. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – ...