Начало / Uncategorized / Инициативен комитет връща блясъка на най-старата църква в Горна Оряховица

Инициативен комитет връща блясъка на най-старата църква в Горна Оряховица

Инициативен комитет поде каузата да върне блясъка на църквата „Св. Атанасий“ в Горна Оряховица. Храмът е най-старият в града и единствен в България, който има аналогии с Арбанашките църкви, строени XVI-XVII в.

Арбанашките църкви са паметник на културата с национално значение и, както и „Св. Атанасий“, са били в регион със статут, в който на християните по време на османското владичество не е забранявано да градят свои храмове. Комитетът се сформира по идея на Димитър Николов, а за председател е поканен археологът проф. Хитко Вачев. 

Именно от „Св. Атанасий“ започва научната кариера на проф. Вачев. Професорът, който е Почетен гражданин на Горна Оряховица, има значителен принос за развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и в страната. 

Направените преди 3 десетилетия разкопки показват нещо изключително важно – че това е най-старата църква в Горна Оряховица.

Тя е строена по време на османското владичество, когато за християните е било трудно. Храмът е бил техният дом, в който да опазят вярата, народността си, и същевременно е бил място за соцални контакти. „Св. Атанасий“ е невероятно красива църква, а ние като потомци на горнооряховчани, изградили този прекрасен храм, имаме моралното задължение да върнем блясъка му. „Нито за миг не се поколебах да приема идеята на Димитър Николов и заставам плътно до него в реализирането й“, коментира днес проф. Хитко Вачев. Той се ангажира лично да съдейства за подготвянето и подаването на документацията, с която да се кандидатства пред Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет за финансиране на ремонтни дейности по храма. 

Към днешна дата покривът му е в задоволително състояние, но фасадата е силно компрометирана. По думите на служещия в „Св. Атанасий“ отец Петър, налага се да бъде правен дренаж, за да не се пълни църквата с вода. От какви ремонти още се нуждае храмът ще преценят експерти, които също застават до Димитър Николов в каузата. 

Първата стъпка вече е направена.

Преди извество време разговарях с отец Петър и той ми сподели желанието си в двора на църквата да има чешма. Изказвам благодарности на фирма „Енчо Енчев – ЕТЕ“ в Долна Оряховица и нейния собственик, на колегата Петър Гайдаров и на всички, които по един или друг начин съдействат да спасим „Св. Атанасий“. Знаете – всяко пътуване започва с първата крачка. Днес ние направихме нашата първа малка крачка към голямата цел, сподели Димитър Николов.

Източник: regnews.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...