Начало / Uncategorized / Епископската базилика на Филипопол ще бъде официално открита на 18 април

Епископската базилика на Филипопол ще бъде официално открита на 18 април

Епископската базилика на Филипопол ще бъде официално открита на 18 април, съобщиха от пресцентъра на общината, информира БТА.

На 18 април 2021 г. ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. На тази дата Пловдив ще отвори врати за посетители най-новият музей – Епископската базилика на Филипопол, след облекчаване на противоепидемичните мерки. Откриването на Голямата базилика ще бъде излъчвано на живо на сайта на Община Пловдив и на Фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, Епископска базилика на Филипопол.

Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Реставрацията и експонирането на мозайките се осъществи в периода 2015-2020 г. с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ в рамките на съвместен проект с община Пловдив за „Реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол“.

Снимка: plovdiv24.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

На Никулден във Видин запалиха в храма светлините на сребърното кандило-кораб и потопиха икона на св. Николай Чудотворец в Дунав

На Никулден по традиция във Видин запалиха в митрополитския храм светлините на сребърното кандило-кораб и ...